1
Μεστά. Αρχείο Τμήματος Τουρισμού Π.Ε. Χίου
3
4
5
6
Αναχώρηση:

Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

6 Ημέρες

Τιμή συμμετοχής κατά άτομο σε δίκλινο δωμάτιο: 370 €
Τιμή συμμετοχής σε μονόκλινο δωμάτιο: 440 €

«Αγίου Πνεύματος στο νησί της μαστίχας»

ΒΟΛΙΣΣΟΣ – ΑΓΙΑ ΜΑΡΚΕΛΛΑ – ΠΥΤΙΟΣ – ΑΡΜΟΛΙΑ – ΜΕΣΤΑ

ΟΛΥΜΠΟΙ – ΠΥΡΓΙ – ΕΜΠΟΡΕΙΟ – ΚΑΛΑΜΩΤΗ – ΝΕΑ ΜΟΝΗ – ΑΝΑΒΑΤΟΣ

ΕΛΙΝΤΑ – ΛΙΘΙ – ΒΕΣΣΑ – ΚΑΜΠΟΣ – ΜΥΛΟΙ – ΔΑΣΚΑΛΟΠΕΤΡΑ

ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ – ΛΑΓΚΑΔΑ – ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ

1η Ημέρα / 15.06: Αθήνα (Νέα Μάκρη)  – Χίος

Συγκέντρωση και αναχώρηση το πρωί για το λιμάνι του Πειραιά. Επιβίβαση στο πλοίο και απόπλους για τη Χίο (11.00). Άφιξη στο νησί (20.25) και μεταφορά στο ξενοδοχείο. Τακτοποίηση στα δωμάτια και ελεύθερος χρόνος για μια πρώτη γνωριμία με το νησί. Διανυκτέρευση.

 

2η Ημέρα / 16.06: Μονή Μουνδών – Βολισσός – Αγία Μαρκέλλα – Πυτιός

Αναχώρηση μετά το πρωινό, για να γνωρίσουμε τα αξιοθέατα του νησιού. Θα επισκεφτούμε την Ιερά Μονή Μουνδών. Η μονή είναι κτισμένη σε ένα ήρεμο φυσικό περιβάλλον στη Βορειοδυτική Χίο. Συνεχίζουμε προς την Βολισσό, η οποία, κατά το Θουκυδίδη, φημιζόταν ως η γενέτειρα του Ομήρου. Στην κορυφή του λόφου κατασκευάστηκε ένα κάστρο τα μεσαιωνικά χρόνια. Έπειτα επισκεπτόμαστε το οινοποιείο Κεφάλα. Η λειτουργία του ξεκίνησε το 2004 και έχει δυναμικότητα 30 τόνους κρασί. Μετά από το κτήμα Κεφάλα κατευθυνόμαστε προς την Αγία Μαρκέλλα, όπου υπάρχει το μεγαλύτερο προσκύνημα του νησιού, ο ιερός Ναός και ο τόπος μαρτυρίου Της Αγίας Παρθενομάρτυρος Μαρκέλλας της Χιοπολίτιδος. Στο χώρο του προσκυνήματος είναι κτισμένος ο ομώνυμος Ιερός Προσκυνηματικός Ναός της Αγίας και μετά από περίπου δύο χιλιόμετρα πεζοπορίας φθάνουμε στο Άγιασμα, όπου είναι και ο τόπος Μαρτυρίου της. Τελευταίος προορισμός της περιήγησης μας είναι το Πυτιός. Υπάρχει ένας παλαιός βυζαντινός πύργος, ένας ανεμόμυλος και μερικές εκκλησίες. Ελεύθερος χρόνος για να απολαύσουμε το μεσημεριανό μας φαγητό κι επιστροφή στη Χώρα. Ελεύθερο βράδυ. Διανυκτέρευση.

 

3η Ημέρα / 17.06: Αρμόλια – Μεστά – Ολύμποι – Πυργί – Μουσείο Μαστίχας – Εμπορειός – Καλαμωτή

Πρωινό στο ξενοδοχείο και κατευθυνόμαστε προς τα Αρμόλια. Στην εκκλησία της Παναγίας που είναι ενωμένη με τον Άγιο Δημήτριο στην πλατεία του χωριού, υπάρχει ένα παλιό ωραίο τέμπλο που χρονολογείται από το 1744. Μετά τα Αρμόλια κινούμαστε προς τα Μεστά, ένα καλοδιατηρημένο χωριό-κάστρο της Βυζαντινής περιόδου, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο διατηρητέο μνημείο. Είναι ένα πραγματικά όμορφο χωριό με στενούς δρόμους, μικρά πέτρινα σπιτάκια κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο που σχηματίζουν ένα ισχυρό προστατευτικό τείχος. Μετά τα Μεστά θα επισκεφτούμε το μεσαιωνικό χωριό των Ολύμπων. Στενά σοκάκια, καλντερίμια, με βαριά αλλά και απλή αρχιτεκτονική, μαρτυρούν τη μεσαιωνική της προέλευση και δημιουργεί ένα παρελθοντικό κλίμα. Στο χωριό που έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο, βλέπει κανείς σκεπαστά και δοξαράδες. Μετά το χωριό των Ολύμπων πηγαίνουμε στο Πυργί. Εδώ υπάρχει ένας πύργος από τον οποίο πήρε το όνομά του και το χωριό. Το Πυργί είναι γνωστό και σαν «ζωγραφικό χωριό» λόγω της εκπληκτικής αρχιτεκτονικής του που διατηρείται και σήμερα. Τα κτίρια είναι παλιά και χτισμένα κυρίως από πέτρα, και από τα μπαλκόνια τους κρέμονται αρμαθιές με αποξηραμένα τοματάκια. Εδώ γίνεται η μεγαλύτερη παραγωγή μαστίχας. Φεύγοντας από το Πυργί επισκεπτόμαστε το Μουσείο Μαστίχας, στο μοναδικό σημείο της Μεσογείου όπου καλλιεργείται ο σχίνος της ποικιλίας Pistacialentiscusvar, από τον οποίο παράγεται η μαστίχα. Μετά το Πυργί πηγαίνουμε στον Εμπορειό. Στην αρχαιότητα ήταν το κέντρο άνθησης του εμπορίου του νησιού από το οποίο πήρε και το όνομα του. Τελευταίος προορισμός μας η Καλαμωτή. Είναι ένα παραδοσιακό χωριό που έχει διώροφα πέτρινα σπίτια με ωραίες σκαλιστές πόρτες στενά δρομάκια. Φεύγουμε από την Καλαμωτή και κατευθυνόμαστε προς τη Χώρα όπου τελειώνει η σημερινή περιήγησή μας στο νησί. Επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο μας και το υπόλοιπο της ημέρας έχουμε ελεύθερο χρόνο. Διανυκτέρευση.

 

4η Ημέρα / 18.06: Νέα Μονή – Ανάβατος – Ελίντα – Λιθί – Βέσσα – Κάμπος

Πρωινό στο ξενοδοχείο και ξεκινάμε την περιήγησή μας με επίσκεψη στη Νέα Μονή, η οποία χτίστηκε τον 11ο αιώνα και αφιερώθηκε στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το Μοναστήρι κατατάσσεται στα μνημεία που είναι υπό την προστασία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Σήμερα είναι μια από τις τρεις εναπομείνασες συλλογές στην Ελλάδα της Βυζαντινής περιόδου και παραμένουν σε σχετικά καλή κατάσταση.  Φεύγουμε από την Νέα Μονή και πηγαίνουμε στον Ανάβατο, ο λεγόμενος Μιστράς του Αιγαίου, κτισμένος πάνω από έναν απότομο γκρεμό, σαν ένα κανονικό φρούριο. Στον Ανάβατο θα δούμε  το λεγόμενο “Τριώροφο” που αποτελείται από το λιοτρίβι, το διδακτήριο, την Δεξαμενή και την εκκλησία της Παναγιάς. Φεύγουμε και κατευθυνόμαστε προς τη Βέσσα. Στα στενά δρομάκια της Βέσσας, η αρχιτεκτονική των παρθένων σπιτιών και ο Άγιος Δημήτριος είναι κάτι που αξίζει να επισκεφθούμε. Τελευταίος προορισμός μας ο Κάμπος, από τις πιο εντυπωσιακές περιοχές της Χίου, γνωστός για τα μυροβόλα περιβόλια εσπεριδοειδών, αλλά και τα παλιά αρχοντικά σπίτια. Η περιοχή έχει κηρυχθεί «ιστορικός τόπος» και «παραδοσιακός οικισμός», προστατευόμενος από το Υπουργείο Πολιτισμού. Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε το «Μουσείο Citrus« που στεγάζεται σε ένα οικογενειακό ειδικά διαμορφωμένο μοναδικό αρχοντικό του 1742 και δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάδειξη και την προβολή της ιστορίας, της καλλιέργειας, της συλλογής και της διακίνησης εσπεριδοειδών της Χίου. Επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο μας και το υπόλοιπο της ημέρας έχουμε ελεύθερο χρόνο. Διανυκτέρευση.

 

5η Ημέρα / 19.06: Μύλοι – Δασκαλόπετρα – Μνημείο Ψυχάρη – Μονή Μυρσινίδου – Καρδάμυλα – Λαγκαδα – Οινούσσες

Αναχώρηση μετά το πρωινό για την περιοχή Ταμπάκικα, μια παλαιά βιομηχανική ζώνη της Χίου. Σήμερα δεσπόζουν τέσσερις αποκατεστημένοι ανεμόμυλοι. Οι ανεμόμυλοι αυτοί, μαζί με άλλους που υπήρχαν στην ίδια περιοχή, εξυπηρετούσαν τις ανάγκες των γειτονικών βυρσοδεψείων, των εργαστηρίων στα οποία γινόταν κατεργασία δερμάτων. Στη συνέχεια πηγαίνουμε στην Δασκαλόπετρα. Η περιοχή οφείλει το όνομά της στο μεγάλο δάσκαλο και ξακουστό ποιητή της αρχαιότητας, Όμηρο, όπου σύμφωνα με την παράδοση δίδασκε εδώ. Συνεχίζουμε προς το Μνημείο Ψυχάρη, το μαρμάρινο μνήμα του μεγάλου Χιώτη φιλόλογου και γλωσσολόγου δημοτικιστή Γιάννη Ψυχάρη (1854 – 1929). Στη συνέχεια πηγαίνουμε στα Καρδάμυλα, παραλιακό χωριουδάκι και τουριστικό θέρετρο, το οποίο διατηρεί τα παραδοσιακά στοιχεία του. Αναχώρηση για τη Λαγκάδα, ένα νέο χωριό του νησιού που χτίστηκε κοντά στη θάλασσα. Τελευταία επίσκεψή μας οι Οινούσσες, ένα μικρό νησιωτικό σύμπλεγμα που βρίσκεται ανάμεσα στη βορειοανατολική άκρη της Χίου και τη μικρασιατική χερσόνησο της Ερυθραίας και δίπλα του υπάρχει το «φρέαρ των Οινουσσών», το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου (4.850 μ.). Λέγεται αλλιώς Εγνούσα ή Αιγνούσα και ονομάστηκε έτσι πιθανότατα από τα καλά κρασιά της. Το νησί διαθέτει το εντυπωσιακό Ναυτικό Μουσείο. Ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνονται και μοντέλα πλοίων που κατασκευάστηκαν από Γάλλους, που είχαν αιχμαλωτιστεί από τους Βρετανούς την εποχή των Ναπολεόντειων Πολέμων. Επιστρέφουμε στη Χώρα της Χίου, όπου θα έχουμε χρόνο ελεύθερο να κάνουμε μια τελευταία βόλτα, προτού επιβιβαστούμε στο πλοίο. Απόπλους (22.15) με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά. Διανυκτέρευση εν πλω.

 

6η Ημέρα / 20.06: Πειραιάς – Αθήνα (Νέα Μάκρη)

Άφιξη νωρίς το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά (06.15) και επιστροφή με τις καλύτερες αναμνήσεις.

 

Η σειρά των επισκέψεων ενδέχεται να τροποποιηθεί,

με στόχο την καλύτερη διεξαγωγή του προγράμματος.

 

Προαιρετική Εκδρομή στη Σμύρνη

Κόστος συμμετοχής κατά άτομο: 35,00 €

Αναχώρηση μετά το πρωινό μας και μεταφορά προς Τελωνείο για την αναχώρηση μας προς Τουρκία. Θα περάσουμε από έλεγχο διαβατηρίων/Α.Τ. και αναχώρηση για Τσεσμέ στις 08.15 το πρωί. Άφιξη μετά από περίπου 45 λεπτά και μετά τον εκεί έλεγχο διαβατηρίων/Α.Τ. θα επιβιβαστούμε στο πούλμαν και μαζί με τον ξεναγό αναχώρηση για τη Σμύρνη. Πριν φτάσουμε Σμύρνη, θα σταματήσουμε στο Ελληνικό χωριό Βουρλά όπου κατοικούσαν παλιά περίπου 35.000 Έλληνες και εκεί βρίσκεται το σπίτι του κορυφαίου ποιητή Γιώργου Σεφέρη (βραβευμένου με το Νόμπελ Λογοτεχνίας). Ελεύθερος χρόνος για καφέ σε γραφικό καφενεδάκι. Στη συνέχεια θα περάσουμε με το πούλμαν από τις περιοχές Γκιουζέλ Μπαχτσέ, Ναρλίντερε και Μπαλτσόβα που βρίσκονται στα προάστια της Σμύρνης. Η Σμύρνη είναι η τρίτη μεγαλύτερη  πόλη της Τουρκίας και το δεύτερο λιμάνι μετά της Κωνσταντινούπολης. Πριν φτάσουμε στο κέντρο θα περάσουμε από το φημισμένο Ρολόι που αποτελεί σύμβολο της Σμύρνης. Θα περιηγηθούμε στην πλατεία Αττατούρκ, στην “Ευρωπαϊκή” Σμύρνη που είναι το ωραιότερο και πιο αναβαθμισμένο τμήμα της πόλης, την Πούντα και τον Φραγκομαχαλά όπου θα δούμε παλιά ελληνικά σπίτια, το παλιό ελληνικό προξενείο, το εμπορικό λιμάνι, το σιδηροδρομικό σταθμό και την περιοχή όπου ευρίσκονταν τα περισσότερα ελληνικά σπίτια, τα οποία κάηκαν κατά τη μικρασιατική καταστροφή. Στην περιοχή αυτή υπήρχε επίσης η εκκλησία της Αγίας Φωτεινής η οποία δυστυχώς κάηκε ολοσχερώς. Θα έχουμε χρόνο ελεύθερο για βόλτα και αγορές για όσους θελήσουν και περίπου στις 15.30 θα πάρουμε τον δρόμο επιστροφής πίσω για Τσεσμέ. Πριν όμως θα σταματήσουμε στα όμορφα Αλάτσατα που διατηρούνται πολλά κτίσματα από την εποχή των Ελλήνων όπως ναοί αφιερωμένοι στην Παναγία και στον Άγιο Γεώργιο. Τα μικρά σοκάκια θα μας θυμίσουν πολύ έντονα τα κυκλαδίτικα νησιά μας. Θα έχουμε λίγο χρόνο να περπατήσουμε και στη συνέχεια έλεγχος διαβατηρίων/ταυτοτήτων και αναχώρηση πίσω για Χίο περίπου στις 18.00.

 

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ!

Επικοινωνία

Το όνομά σας (απαραίτητο)

Το τηλέφωνό σας (απαραίτητο)

Το email σας

Επιλέξτε σκοπό επικοινωνίας

captcha
εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε

  

Περιλαμβάνονται
 • Η μεταφορά των εκδρομέων με πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν.
 • Ακτοπλοϊκά εισιτήρια με τη Blue Star σε οικονομική θέση (κατά την αναχώρηση) και σε τετράκλινες καμπίνες (κατά την επιστροφή) για τα δρομολόγια: Πειραιάς – Χίος – Πειραιάς.
 • Ακτοπλοϊκά εισιτήρια πούλμαν.
 • Τέσσερις (4) διανυκτερεύσεις στη Χώρα της Χίου, στο ξενοδοχείο Grecian Castle 4* με πρωινό.
 • Πιστοποιημένος ξεναγός στο νησί της Χίου.
 • Ασφαλιστική κάλυψη αστικής και επαγγελματικής ευθύνης.
 • Αρχηγός, συνοδός του Γραφείου μας.
 • Φ.Π.Α.
Δεν Περιλαμβάνονται
 • Φόροι διαμονής (ειδικό τέλος διανυκτέρευσης): 3,00 € ανά δωμάτιο, ανά διανυκτέρευση και καταβάλλονται στο ξενοδοχείο από τους συμμετέχοντες.
 • Προαιρετική Εκδρομή στη Σμύρνη (35,00 € κατά άτομο).
 • Είσοδοι σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους κ.α.
 • Επιπλέον γεύματα, ποτά, φιλοδωρήματα.
 • Ό,τι αναφέρεται ως προαιρετικό ή προτεινόμενο.