2
3
1
Gjirokastra
Αναχώρηση:

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

6 Ημέρες

Τιμή συμμετοχής κατά άτομο σε δίκλινο δωμάτιο: 380 €
Τιμή συμμετοχής σε μονόκλινο δωμάτιο: 460 €

25η Μαρτίου στους «Δρόμους του Κοσμά του Αιτωλού»

ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ – ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ – ΑΥΛΩΝΑ – ΜΠΕΡΑΤI -  ΔΥΡΡΑΧΙΟ

ΤΙΡΑΝΑ – ΚΡΟΥΓΙΑ – ΕΛΜΠΑΣΑΝ – ΠΡΟΓΡΑΔΕΤΣ – ΚΟΡΥΤΣΑ

1η Ημέρα (20/03): Αθήνα (Νέα Μάκρη) – Βουλιαράτες – Δερβιτσάνη – Αργυρόκαστρο – Άγιοι Σαράντα

Συγκέντρωση και αναχώρηση το πρωί. Άφιξη στα σύνορα της Κακαβιάς, κάνοντας τις απαραίτητες στάσεις. Μετά μπαίνουμε στην Αλβανία. Σε μικρή απόσταση από τα σύνορα βρίσκεται το χωριό Βουλιαράτες και το Στρατιωτικό Νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων του ΄40-΄41. Συνεχίζουμε για το  κεφαλοχώρι της Δρόπολης, τη Δερβητσάνη, όπου θα ξεναγηθούμε στην εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου. Ελεύθερος χρόνος. Συνεχίζουμε για Αργυρόκαστρο. Γνωρίζουμε από ψηλά, στο κάστρο της, την ιστορία της πέτρινης πόλης. Το Αργυρόκαστρο αποτελεί από το 2005 Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και μαζί με τα αναρίθμητα σπίτια από πέτρα, συνθέτουν ένα πλούσιο «ψηφιδωτό» που μαρτυρεί την πλούσια κληρονομιά που άφησαν πίσω τους όσοι κατοίκησαν την περιοχή, στο πέρασμα των αιώνων. «Κρεμασμένη» από έναν βράχο, στις πλαγιές της Κοιλάδας του Δρίνου, η μοναδική αρχιτεκτονική του Αργυροκάστρου «δένει» αρμονικά με τον περιβάλλοντα χώρο, καθώς τα παραδοσιακά σπίτια του είναι φτιαγμένα από πέτρα, σαν να πρόκειται για φυσική συνέχεια του τοπίου. Επιβίβαση και αναχώρηση για τους Άγιους Σαράντα. Η πόλη είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Όγχησμο που άκμασε στους ρωμαϊκούς χρόνους. Καταστράφηκε το 552 μ.Χ. μετά από αλλεπάλληλες επιδρομές των Γότθων. Η σημερινή ονομασία προέρχεται από το βυζαντινό ναό των Αγίων Σαράντα, του οποίου τα ερείπια σώζονται στον λόφο πάνω από την πόλη. Στον περίβολο του ναού λέγεται ότι υπήρχαν 40 εκκλησίες, μία για κάθε μάρτυρα της Σεβαστείας. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

2η Ημέρα (21/03): Άγιοι Σαράντα – Βουθρωτό – Χιμάρα – Αυλώνα

Μετά το πρωινό μας αναχώρηση, για επίσκεψη στην αρχαία πόλη του Βουθρωτό του 7º – 6° π.χ. αιώνα, προστατευόμενη από τον διεθνή οργανισμό UNESCO. Μοναδικό αρχαιολογικό μνημείο με θέατρο από το 3º π.χ. με βασιλική βυζαντινής εποχής του VI αιώνα, αγορά, γυμνάσιο, παλαιοχριστιανικοί βασιλικοί του 6º μ.χ  κ.α., είναι κτισμένη πάνω σε χερσόνησο σε πηλώδες λιμάνι στην περιοχή Χαονίας της Κεστρίνης, δίπλα στη διώρυγα Βίβαρι που συνδέει τη λίμνη Βουθρωτού με το στενό της Κέρκυρας. Αναχώρηση για την παραλιακή πόλη Χιμάρα όπου θα επισκεφτούμε τον Ναό των Αγίων Πάντων που έκτισε ο Άγιος Κοσμάς και το ελληνικό σχολείο. Στη συνέχεια αφού περάσουμε από μια πανέμορφη διαδρομή τον εθνικό δρυμό του Λαγαρά, θα φτάσουμε στην Αυλώνα, το δεύτερο λιμάνι της χώρας μετά το Δυρράχιο. Όμορφη πόλη με πολύ μεγάλη ανοικοδόμηση τα τελευταία χρόνια. Είναι παραθαλάσσια πόλη, με 78.000 κατοίκους. Θεωρείται ιστορικής σημασίας πόλη, διότι εκεί έγινε το 1912 η Συνέλευση που διακήρυξε την ανεξαρτησία της Αλβανίας και υπήρξε η έδρα της πρώτης Εθνικής Κυβέρνησης υπό τον Ismail Qemali. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

3η Ημέρα (22/03): Αυλώνα – Μοναστήρι Αγ. Κοσμά – Αρδενίτσα – Μπεράτι

Μετά το πρωινό μας θα έχουμε ελεύθερο χρόνο στην Αυλώνα. Στη συνέχεια περνώντας από τις κεντρικές εμπορικές πόλεις της χώρας, Λουσνια, Φιερι φτάνουμε στην επαρχία Κολικονταση όπου θα επισκεφτούμε το Μοναστήρι του Αγίου Κοσμά. Χρόνος για προσκύνημα. Το μοναστήρι του Αγίου Κοσμά, το οποίο το χτίσανε οι χωρικοί με την άδεια του Αλή Πάσα πριν το 1990 ήταν βυθισμένο στα χώματα που έφερνε ο Άψως ποταμός όταν υπερχείλιζε. Με την έλευση του αρχιεπισκόπου Αναστασίου έχουν γίνει αρκετές εργασίες ώστε να πάρει το μοναστήρι και πάλι την παλιά του μορφή. Ακολουθεί επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αρδενίτσας, όπου φυλακίστηκαν οι μαθητές του Άγιου Κοσμά. Οικοδομήθηκε κατά την διάρκεια του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ανδρόνικου Παλαιολόγου ΙΙ το 1282 μετά την πολιορκία του Μπεράτι. Το Μοναστήρι είναι επίσης διάσημο, γιατί ήταν το μέρος, όπου ο Σκεντέρμπεη ο ήρωας της χώρας παντρεύτηκε την Ντονικα το 1451. Αναχώρηση για το Μπεράτι. Ξενάγηση στο κάστρο, στην ακρόπολη με το βυζαντινό μουσείο με τις αγιογραφίες του Ονούφριου και στην παλιά πόλη με τις ορθόδοξες εκκλησίες όπου θα ξεναγηθούμε στα πανέμορφα σοκάκια της.  Είναι η  βυζαντινή πόλη της χώρας, η πόλη με τα χίλια παράθυρα,  η οποία αποτελεί  Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο. Στη συνέχεια θα απολαύσουμε τις δύο παραδοσιακές συνοικίες την Γκόριτσα και το Μάνγκαλεμ, οι οποίες είναι κτισμένες κάτω από το κάστρο, στις όχθες του ποταμού Όσουμ, όπου θα ξεναγηθούμε στα πανέμορφα σοκάκια της με τις πολλές ορθόδοξες εκκλησίες και τα τζαμιά. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

4η Ημέρα (23/03): Μπεράτι – Δυρράχιο – Κρούγια – Τίρανα

Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε για το Δυρράχιο (Durrës), κύριο  λιμάνι της χώρας και η δεύτερη σε μέγεθος πόλη, με 200.000 κατοίκους. Η πόλη αποτελούσε αποικία της Κορίνθου και της Κέρκυρας από το 627 πΧ, με την ονομασία Επίδαμνος. Στη συνέχεια επίσκεψη στην παλαιά πρωτεύουσα της Αλβανίας επί Τουρκοκρατίας, την Κρουγια που η ιστορία της συνδέεται στενά με τον Εθνικό Ήρωα Γεώργιο Σκερντέμπεη, ο οποίος για 25 ολόκληρα χρόνια προστάτεψε την ελευθερία και τον Χριστιανισμό της πόλης από την οθωμανική αυτοκρατορία. Ένα λιθόστρωτο μονοπάτι το οποίο περνάει μέσα από το μεσαιωνικό παζάρι μας οδηγεί προς το κάστρο, σύμβολο της πόλης, και στο ιστορικό μουσείο που είναι αφιερωμένο στον εθνικό ήρωα της Αλβανίας. Έπειτα αναχωρούμε για την πρωτεύουσα της Αλβανίας, τα Τίρανα. Επίσκεψη – προσκύνημα στον νέο ναό της Αρχιεπισκοπής, ο όποιος είναι αφιερωμένος στην Ανάσταση του Κυρίου. Στη συνέχεια με το λεωφορείο θα περιηγηθούμε στη λεωφόρο και στις κεντρικές πλατιές της πρωτεύουσας, τα υπουργεία, το Εθνικό-Ιστορικό Μουσείο. Στη μέση της πλατείας δεσπόζει το άγαλμα του Γεωργίου Καστριώτη Σκεντέρμπεη (εθνικός Ήρωας). Τελειώνοντας την περιήγηση μας στο κέντρο των Τιράνων θα δούμε την πρωθυπουργική κατοικία και την Ακαδημία καλών τεχνών. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

5η Ημέρα (24/03): Τίρανα – Πόγραδετς – Κορυτσά

Πρωινό και αναχώρηση για το Ελμπασάν όπου θα δούμε το κάστρο της πόλης που εκτός από τα τείχη εποχής της τουρκοκρατίας μπορούμε να δούμε και σημάδια από την αρχαία Σκάμπα.  Από το Ελμπασάν και στη συνέχεια θα βλέπουμε όμορφες εικόνες δίπλα στον ποταμό Γενούση. Στον δρόμο μας για Κορυτσά περνάμε τις πόλεις Λίμπραζντ και Μάλικ. Θα δούμε  το Πόγραδετς (Pogradec), όμορφη παραλίμνια πόλη της λίμνης Οχρίδας και θα απολαύσουμε τον εθνικό δρυμό του Ντριλον  με την παλιά βίλα του Ενβερ Χοτζα, τις λιμνούλες, τις ξύλινες γέφυρες και  τους κύκνους. Άφιξη και ξενάγηση στη Κορυτσά. Θα επισκεφτούμε τον ορθόδοξο μητροπολιτικό ναό που χτίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, καθώς το καταπληκτικό μουσείο εθνογραφίας και μεσαιωνικής τέχνης που βρίσκεται κοντά  στο Ναό. Θα γοητευτείτε από τις δεκάδες βυζαντινές εικόνες που έχουν συγκεντρωθεί μετά από επιμονή προσπάθεια. Η Κορυτσά παλιά ήταν το κέντρο του διαμετακομιστικού εμπορίου μεταξύ Κωνσταντινούπολης, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Αλβανίας κλπ. Η πόλη εκτός από σημαντικό εμπορικό αποτελούσε και πνευματικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής από τον 18ο αιώνα, με πλήθος ελληνικών σχολίων να λειτουργούν σε αυτή. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

6η Ημέρα (25/03): Κορυτσά – Ιωάννινα – Αθήνα

Στη συνέχεια αναχωρούμε για τα σύνορα Κρυσταλλοπηγής και μέσω Ιωαννίνων παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής για Αθήνα.  Άφιξη το βράδυ με τις καλύτερες αναμνήσεις.

 

Η σειρά των επισκέψεων ενδέχεται να τροποποιηθεί,

με στόχο την καλύτερη διεξαγωγή του προγράμματος.

Επικοινωνία

Το όνομά σας (απαραίτητο)

Το τηλέφωνό σας (απαραίτητο)

Το email σας

Επιλέξτε σκοπό επικοινωνίας

captcha
εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε

  

Περιλαμβάνονται
 • Μεταφορά των εκδρομέων με πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν.
 • Μία (1) διανυκτέρευση στους Αγίους Σαράντα, στο ξενοδοχείο Hotel Mediterrane Sarande 4* με ημιδιατροφή.
 • Μία (1) διανυκτέρευση στην Αυλώνα, στο ξενοδοχείο Hotel International Vlora 5* με ημιδιατροφή.
 • Μία (1) διανυκτέρευση στο Μπεράτι, στο ξενοδοχείο Hotel Grand White 4* με ημιδιατροφή.
 • Μία (1) διανυκτέρευση στα Τίρανα, στο ξενοδοχείο Hotel Mondial 4* με ημιδιατροφή.
 • Μία (1) διανυκτέρευση στην Κορυτσά, στο ξενοδοχείο Hotel Grand Korce 4* με ημιδιατροφή.
 • Διόδια και check points.
 • Πιστοποιημένος ξεναγός καθ’ όλη τη διάρκεια της Εκδρομής.
 • Ασφαλιστική κάλυψη αστικής και επαγγελματικής ευθύνης.
 • Αρχηγός, συνοδός της Εταιρείας μας.
 • Φ.Π.Α.
Δεν Περιλαμβάνονται
 • Οι φόροι διαμονής (ειδικό τέλος διανυκτέρευσης), οι οποίοι καταβάλλονται απευθείας από τους συμμετέχοντες στο ξενοδοχείο.
 • Είσοδοι σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους κ.α.
 • Επιπλέον γεύματα, ποτά, φιλοδωρήματα κ.α.
 • Ό,τι αναφέρεται ως προαιρετικό ή προτεινόμενο.